Aardgas
Gas zit in ons DNA. We werken al tientallen jaren toegewijd met aardgas, een product dat steeds belangrijker wordt. Aardgas is de schoonste fossiele brandstof die er is. Waar kolen en kernenergie vroeger de tekorten van zonne- water- en windenergie opvingen, is aardgas nu hét duurzame alternatief.
De verwachting is dat de totale vraag naar gas in 2030 zal afvlakken. De overschakeling van kolen op gas zal een groeipotentieel van ongeveer 40 miljard kubieke meter opleveren. En zo zal gas olie inhalen in de Europese energiemix. Productiedalingen in Europa z en diversificatie van inkoopullen extra invoer van gas vereisen - zowel per pijplijn als vanuit LNG. Onze inkoopstrategie is gericht op deze toekomstige uitdagingen.
Aardgas is daarmee de duurzame oplossing voor een veilige energietoekomst.
Chemisch gezien is aardgas een gasmengsel met meer dan 97% methaan; het resterende deel bestaat voornamelijk uit ethaan, hoogwaardige koolwaterstoffen en stikstof.
Aardgas werd miljoenen jaren geleden gevormd. Dode micro-organismen zoals algen en plankton nestelden zich op de bodem van de zee en werden vervolgens bedekt door lagen aarde en gesteente. Onder invloed van een immense druk en hoge temperatuur begon het organische materiaal langzaam te transformeren in aardgas. Eenmaal gevormd, dwaalde het aardgas weg van zijn brongesteente, langzaam opstijgend door de poreuze lagen erboven, totdat het een ondoordringbare laag tegenkwam waar het zich in vestigde.
Aardgas is een primaire energiebron. Dit betekent dat de energie direct, in zijn natuurlijke vorm, kan worden gebruikt.